Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kauza znalců Petra Kramného: Začala největší znalecká bitva v dějinách české justice

Proces se soudními znalci Petra Kramného odhaluje obrovské nedostatky posudků, na jejichž základě byl Kramný odsouzen na 28 let. 

Znalci Radek Matlach a Igor Fargaš čelí obvinění z trestného činu nepravdivé znalecké výpovědi, kterou údajně podali ve prospěch Petra Kramného. Jenže to má problém: Stejného názoru jako oni (tedy že k vraždě elektřinou nedošlo) je i osm dalších respektovaných znalců. Proti je jen skupinka napojená na Ústav soudního lékařství v Ostravě.

Média o případu informovala jen okrajově, novináři do soudní síně jen nakoukli, vyfotili si aktéry a šli domů. Kauza se přitom týká i práce médií, která vytvořila po tragédii v Egyptě veřejnou objednávku, když přeživšího otce rodiny označila za vraha, a to bez jediného důkazu.

Oba znalci během prvního dne procesu představili tak pádné argumenty a důkazy (které doplnili videoprojekcí), až přítomní lapali po dechu. Soudkyně musela několikrát vyzývat přítomné ke klidu, když se z řad veřejnosti ozývaly výkřiky nevole: „To snad není možné!“ a podobně.

Kramný byl odsouzen v roce 2015 soudem v Ostravě na základě revizních posudků k vězení 28 let za dvojnásobnou vraždu manželky a dcery během dovolené v Egyptě. Případ vzbudil obrovskou pozornost bulvárních médií a také pochybnosti odborné veřejnosti.

Mnohé nasvědčuje tomu, že to nebyli Matlach s Fargašem, ale naopak znalci obžaloby z případu Kramný, kdo zkreslil posudky a manipuloval s důkazním materiálem. Celé to může působit dojmem podvrhu, nebo dokonce akce organizované skupiny.

Znamenalo by to, že posudky Matlacha s Fargašem byly zcela objektivní a naopak selhala druhá strana. To by byl rázný krok k obnově procesu s Petrem Kramným a současně důkazem o selhání systému, jaké nemá obdoby – paralelu by šlo nalézt snad jen v procesech s Miladou Horákovou z 50. let minulého století.

Opravdu se některé složky českého soudnictví od změny režimu nepohnuly ani o píď?

Pokud se toto podezření potvrdí, může jít o nejhorší případ justiční zvůle za posledních 60 let. Také o to se bojuje u právě probíhajícího soudu se znalci Petra Kramného.

Koláž jako důkaz?

Je již prokázáno, že znalci obžaloby z Ústavu soudního lékařství v Ostravě (na základě jejichž posudků byl Kramný odsouzen) vložili do spisu snímky srdcí obou zemřelých žen (matky a dcery) upravené na počítači. Navíc nešlo o dvě různá srdce, ale jen o jedno (zřejmě dcery), z něhož byl vyroben druhý snímek (zřejmě matky). Tuto skandální skutečnost již zkoumala policie a zatím se spokojila s tvrzením, „že se to patologům asi nějak popletlo“.

Revizní znalecký posudek, který rozhodl o odsouzení Kramného, byl – jak se nyní ukázalo –vypracován na základě vzorků střev, která nepatřila ani jedné z obětí, ale někomu jinému (neznámo komu). Klíčový důkaz, tedy údajný „výbled“ kolem údajného výstupu elektřiny na krku zemřelé Moniky, byl přijat na základě jedné rozmazané fotografie, což je mnohými považováno za nejen neprůkazné, ale též jako neetické a neprofesionální.

Údajný výstup elektrického proudu na krku Moniky („vkleslina“ a „výbled“) přitom v Egyptě nebyl přítomen (jak jasně dokazují snímky z tamní pitevny) a vznikly až při převozu do Ostravy – zjevně jako důsledek tlaku provazu, jímž bylo tělo zemřelé převázáno.

Bulvární média o případu Kramný informovala po tragédii v roce 2013 zcela tendenčně, když z přeživšího otce rodiny udělala vraha bez jediného důkazu a navíc  době, kdy nebyl ani podezřelý. Jejich motivem byla atraktivita této verze a prodaný náklad.

K bulváru se záhy přidala i média „nebulvární“, čímž vznikl dojem, že Kramný musí být vrah, když se o tom píše a bylo to v televizi. Následoval tlak veřejnosti na policii na rychlé vyřešení případu (ve hře byl i post policejního ředitele).

Na znalce obžaloby (patologové Smatanová, Dokoupil a revizní znalec Vorel) je podáno trestní oznámení spolkem Šalamoun ze stejného důvodu jako je na Matlacha s Fargašem - podání nepravdivé znalecké výpovědi.

Deset znalců za "vrahem"

Probíhající soud se musí vypořádat s faktem, že tvrzení znalců Matlacha s Fargašem o otravě má oporu v posudcích několika dalších vysoce respektovaných expertů (Dr. Steiner, Dr. Pilín atd.), kteří zkoumali nejen dokumentaci, ale především originál vzorků (díky aktivitě spolu Šalamoun). Odbornost těchto navíc znalců dalece převyšuje zkušenosti patologů, na základě jejich analýzy byl Kramný odsouzen.

O příčině smrti elektřinou hovoří pouze posudky patologů (s praxí pouze osmi let) z okolí bývalého ostravského přednosty Igora Dvořáčka, který v rozhovorech označil kauzu Kramný za vrchol své kariéry.

O případu Kramný rozhodovaly dvě skupiny znalců, jejich stanoviska jsou v rozporu. K příčině smrti elektřinou se přiklání pět znalců, k příčině smrti otravou deset znalců. Matlach s Fargašem patří do druhé skupiny.

Verze s mrti elektřinou otevřela možnost, že šlo o násilnou smrt a vrahem je zřejmě Petr Kramný (tak byl i odsouzen), i když se nenašel vražedný nástroj, nebyl dostatečně vysvětlen motiv ani důvod, proč by vraždil právě v Egyptě. Naopak verze otravy v podstatě posílá Kramného na svobodu.

Verzi otravy podpořilo deset respektovaných znalců (Matlach, Fargaš, Steiner, Pilín, Nagi a další), kteří verzi s elektřinou zcela vyloučili, nebo ji označili za nepříliš pravděpodobnou. Pokud soud uzná Matlacha s Fargašem vinými, je otázka, co bude s dalšími osmi znalci, mezi kterými jsou kapacity mezinárodního formátu.

„Spolek Šalamoun nepamatuje za 25 let své činnost situaci, že by se v rámci jedné trestní věci vyjádřilo 15 znalců z odvětví soudního lékařství a patologie, buď znaleckým posudkem jednoho znalce, nebo týmu znalců,“ říká Václav Peričevič, místopředseda spolku.

Pokud jsou pochybnosti, pusťte ho.

Případ se znalci Matlacha a Fargaše pokračuje v březnu. Petr Kramný žádá o obnovu procesu, soud nyní řeší podjatost soudkyně Gillové, která ho poslala za mříže.

Autor: Ondřej Höppner | pátek 25.1.2019 11:27 | karma článku: 27,19 | přečteno: 845x
  • Další články autora

Ondřej Höppner

Nejdivnější kandidáti do parlamentu EU: Miss ráhno slečna Glajchšaltová

Představujeme nejdivnější kandidáty do parlamentu Evropské unie: Miss ráhno slečna Glajchšaltová chce vyváženou Evropu, ne že ne.

19.5.2019 v 6:26 | Karma: 13,42 | Přečteno: 947x | Diskuse| Média

Ondřej Höppner

Užitečný idiot, nebo aktivista? Demonstrace proti Benešové jsou děsivé. Je libo deštník?

Užitečný idiot, nebo přičinlivý občan? Kdo je tajemný Mi – Mi? Demonstrace proti nové ministryni mají vážný problém, o kterém se nesmí mluvit. Deštník jako řešení.

18.5.2019 v 18:27 | Karma: 33,99 | Přečteno: 1391x | Diskuse| Média

Ondřej Höppner

Kajínek bez zábran: Petr Kramný je nevinen. Žádná vražda v Egyptě – jen bulvární kydy.

Justiční mafie a podvržené důkazy. Rozhovor, ze kterého mrazí. Koho odsoudí příště? Vás? Nebo vaše děti?

18.5.2019 v 2:04 | Karma: 25,43 | Přečteno: 1221x | Diskuse| Média

Ondřej Höppner

Benešová je nadějí pro českou justici, zní ze spolku Šalamoun

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová je velkou nadějí pro změnu justice, zní ze spolku Šalamoun, bojující o nezávislost justice.

17.5.2019 v 15:47 | Karma: 29,05 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Média

Ondřej Höppner

To je průlom! V USA začali zakazovat potraty. Ženy se bouří: Žádný sex!

Spojené státy se pod vládou prezidenta Trumpa přibližují k plošnému zákazu potratů. Od začátku roku 2019 začaly jednotlivé státy jeden po druhém schvalovat nové zákony.

16.5.2019 v 14:01 | Karma: 15,63 | Přečteno: 844x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1884x
ing. Ondřej Höppner je novinář, vydavatel, grafik, mediální expert, autor koláží, spisovatel, šéfredaktor několika celostátních deníků a týdeníků... Specializuje se na britská a americká bulvární média. Nyní se věnuje vydávání a tvorbě hyperregionálních novin.

Založil nebo řídil tato periodika: Malostranské noviny, Staroměstské noviny, Novoměstské noviny, StaroBrněnské noviny, týdeník Spy, nedělník Aha, deník Šíp,deník SuperSpy, Nedělní Blesk, Večerník Praha a další. Spolupracoval s BBC v Londýně, žil také v Kanadě. Je autorem české verze fenoménu "módní policie" (Spy). Napsal desítky reportáží z různých koutů světa (Kuba, Peru, Hong Kong, Indonésie...)

Je autorem čtyř knih, poslední dvě jsou na téma nespravedlivě odsouzeného Petra Kramného a negativního vlivu médií na nezávislost policie a soudů.

Seznam rubrik